در چه مواقعی جراحی سرطان پروستات انجام می شود؟
در سرطان پروستات با توجه به اندازه و میزان گسترش احتمالی تومور باید اورولوژیست مناسب ترین نوع درمان را انتخاب کند. معمولاً در این حالت بهترین روش جراحی سرطان پروستات است که باید از پزشکتان بخواهید جزئیات کامل آن را برایتان شرح دهد تا احتمال موفقیت و عوارض جانبی آن را بدانید. این نکته را به خاطر داشته باشید که همه عمل های جراحی با یکسری عوارض پس از عمل همراه هستند که می توان با استفاده از روش های دیگر درمان آن ها را کاهش داد. اگر می خواهید بدانید که چه زمانی لازم است جراحی سرطان پروستات انجام شود در این مقاله از سایت دکتر مجتبی عاملی، متخصص اورولوژی – فوق تخصص اندویورولوژی همراه ما باشید.
پروستات چیست؟
پروستات یک غده کوچک بود که در پشت ناحیه شرمگاهی دستگاه تناسلی مردان قرار گرفته است. غده پروستات دقیقاً زیر مثانه و در جلوی راست روده قرار دارد و اطراف بخشی از مجرای ادرار یعنی همان لوله ای که ادرار از آن عبور می کند را پوشش می دهد. تقریباً در افراد بزرگسال و جوان اندازه آن به شکل یک گردو بوده و هر چقدر که سن افزایش پیدا می کند از نظر فیزیولوژیکی نیز حجم پروستات بیشتر خواهد شد. زمانی که این افزایش اندازه باعث اختلالات کم و بیش شود به آن هیپرتروفی خوش خیم پروستات گفته می شود که ارتباط با تومور سرطانی ندارد. توسط پروستات یک مایع غنی از روی و پروتئین ترشح می شود که برای عملیات صحیح اسپرم های موجود در مایع منی اهمیت خواهد داشت. به طور کلی می توانیم پروستات را براساس ناحیه آناتومیکی بخش بندی کنیم:
- منطقه پیرامونی
- منطقه مرکزی
- منطقه انتقال
- فیبروستروما قدامی
هر گونه آسیب به نواحی مختلف نیاز به بررسی خواهد داشت. هیپرتروفی خوش خیم پروستات معمولاً در ناحیه انتقالی که مجرای ادرار در آن جریان دارد به وجود می آید که با علائمی مثل ادرار ضعیف و نیازهای مکرر ادرار به خصوص در شب مشخص خواهد شد. ولی سرطان پروستات از ناحیه محیطی منشأ می گیرد.
جراحی سرطان پروستات با روش پروستاتکتومی رادیکال
در این روش پروستات به صورت کامل همراه با وزیکول های منی و غدد لنفاوی موجود در لگن برداشته می شود تا اثر تومور کاملاً از بین برود. برای جراحی نیاز به تکنیک های مختلف است. پس از انجام عمل بافت برداشته شده توسط پاتولوژیست بررسی می شود تا بتوان از آن ویژگی های مختلف را تعیین کرد. معمولاً در این آزمایش میزان تهاجمی بودن تومور، وسعت تومور، درگیری غدد لنفاوی و غیره مشخص می شود. با نتایج بدست آمده می توان برای ادامه روند درمان تصمیم گیری کرد.
جراحی سرطان پروستات به روش باز
یک برش در شکم یا در ناحیه بین کیسه بیضه و مقعد به وجود می آید. این روش کاملاً پیچیده بوده و دوران نقاهت آن طولانی تر است. به همین خاطر به صورت متداو برای بیماران زیر ۷۰ سال سن توصیه می شود. در انجام جراحی رادیکال پروستاتکتومی جراح می تواند سلول های سرطانی اطراف غدد لنفاوی و لگن را بررسی کند و آنها را بردارد. قطعاً این روش بسیار پیچیده می تواند عواقب منفی نیز برای بیمار داشته باشد که معمولاً به صورت آسیب به عملکرد نعوظ و ایجاد بی اختیاری نشان می دهد. امروزه برای کاهش مشکلات اختلال نعوظ با توجه به ویژگی های تومور جراح می تواند پروستاتکتومی رادیکال اعصاب را توصیه کند که در طی آن بسته های عصبی که در نزدیکی پروستات قرار دارند، حفظ خواهند شد و احتمال بهبود عملکرد نعوظ پس از جراحی بیشتر می شود.
جراحی سرطان پروستات با عوارض حداقلی
در این روش چند برش کوچک در بخش تحتانی شکم به وجود می آید که توسط آن یک دوربین فیلم برداری همراه با ابزار جراحی مورد نیاز برای برداشتن پروستات و داخل شکم وارد می شود. نسبت به جراحی باز این روش نقاهت کوتاه تر دارد. بنابراین خطر خون ریزی در آن نیز کم تر خواهد بود. عوارض جانبی این روش نسبت به جراحی باز کم تر بوده و می توان در مراکز درمانی آن را به صورت خالص یعنی لاپاراسکوپی یا همراه با یک ربات جراح انجام داد. در طی این عمل از یک ایستگاه کامپیوتری جراح بازوهای ربات را کنترل کرده و می تواند عمل را انجام دهد.
اقدامات ضروری بعد از عمل جراحی سرطان پروستات
پس از پروستاتکتومی رادیکال، بیمار تحت تزریق داخل وریدی مایعات و آنتی بیوتیک ها قرار می گیرد. به منظور کمک به بهبود زخم داخلی کاتتر در مثانه استفاده خواهد شد که ادرار را داخل یک کیسه مخصوص جمع می کند. اغلب لازم است زهکشی شکم انجام شود. پس از جراحی بیمار درد در قسمت زخم احساس می کند که می توان با تجویز داروهای مسکن آن را تسکین داد. پس از عمل طی ۷ تا ۱۰ روز بیمار مرخص خواهد شد. چنانچه کاتتر هنوز در جای خود باشد لازم است دستورالعمل های نگهداری به بیمار ارائه شود و داروهای خوراکی نیز تجویز شوند.
علت انجام جراحی سرطان پروستات چیست؟
با توجه به مزایای زیادی که جراحی پروستات به همراه دارد، در برخی موارد انجام آن حتی در مراحل اولیه نیز توصیه می شود:
- به طور کامل تومور برطرف می شود.
- این روش برای برخی از مردان از نظر روانی اطمینان بخش است.
- می توان از بافت برداشته شده ویژگی های دیگر را مورد بررسی قرار داد تا روند درمان مشخص شود.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق هر آنچه لازم بود در مورد جراحی سرطان پروستات و ضرورت انجام آن بدانید را بررسی کردیم. این روش درمانی نیز مانند همه اعمال جراحی عوارض خاصی به همراه دارد که اگر تحت نظر پزشک متخصص باتجربه انجام شود تا حد زیادی از ایجاد آن ها جلوگیری خواهد شد. شما می توانید روند درمان خود را تحت نظر دکتر مجتبی عاملی، متخصص اورولوژی – فوق تخصص اندویورولوژی بگذرانید تا خیالتان از بابت روند درمان راحت باشد. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شماره های درج شده در این سایت تماس بگیرید.